Suomalaisinsinööri pelastaa maailman

HENGITYSILMASTA RUOKAA


Ruuan tuotanto ilman maataloutta voi olla yksi keino vähentää merkittävästi ilmastopäästöjä. Suomalainen Solar foods on keksinyt kemiallisen kaavan jonka avulla hengitettävästä ilmasta tehdään ruokaa. Kuulostaa tieteisfantasialta, mutta suomessa jo täyttä totta. Lähtökohta on kahden eri tutkimuksen taustalta. Suunniteltiin maailmaa joka on 0-päästöinen. Sysäävänä logiikkana toimi käänteislogiikka, jota voisi verrata ajatukseen: Ei tehdä öljystä sähköä, vaan sähköstä öljyä.

Tulevaisuudessa päästöttömästä sähköstä tulee primäärienergiaa. Tulevaisuudessa ruuan tarve kasvaa koska ihmisten lukumäärä lisääntyy. Sähkö+hiilidioksidi = ruoka. Suljetussa prosessissa sähkön avulla pommitetaan biobakteereja hiilidioksidilla ja syntynyt lopputuote on runsaasti proteiinia sisältävää soluruokaa, jota ihminen voi syödä. Tuote on luonnonmukaisinta ruokaa ihmiskunnan historiassa. Käytössä on vain luonnon monimuotoisuus. Maailmassa ei ole aiemmin ollut tälläistä mikrobimateriaalia. Pienen elämän maailma on ollut sellainen, jota ei ole voinut kasvattaa ja satoa korjata. Nyt sitä voidaan monistaa ja tuottaa tarjolle. Saamme proteiiniä, joka ei rasita ilmastoa. Maailma pelastuu koska maatalous jää pois. Pystytään tekemään ruokaa myös arktisissa olosuhteissa, aavikolla tai avaruudessa. 

Prosessi on lähes vedetön. Kun irtaudutaan eläinkunnasta tai kasvikunnasta on mahdollista tuottaa ravintoa huomattavasti nykyistä vähemmällä vedentarpeella. Kilo naudanlihaa vaatii 15000 litraa vettä, soijaakilo 2500 litraa ja suljettu proteiiniprosessi vain 10 litraa. Prosessi auttaa vesivarantoja riittämään. Kun juomavettä ei kuluteta lihantuotantoon, puhdasta vettä jää enemmän ihmisten nautittavasti. Samalla ratkeaa puhtaan veden riittämättömyys-ongelma. Solar-foodsin tuotantoprosessilla on monia muitakin ilmastohyötyjä. Torjunta-aineiden käyttö vähenee tai loppuu kokonaan. Kastelu ja sitä kautta vesistövalumat eli järvien ja merien rehevöityminen vältetään kokonaan.

Insinööreillä on erityistehtävä. Insinöörit voivat tarjota ratkaisuja, joita poliittiset päättäjät voivat myöhemmin vaatia. Ruuan kasvihuonekaasupäästöistä puhuminen on tulevaisuuden vaalivaltteja. Ihmiset haluavat äänestää paremman tulevaisuuden puolesta. Kun ruuasta tulee teknologiaa, skaalautuvuus on hallittavissa. Jos haluaa tuplata bakteeriproteiinien tuotannon, riittää kun tuplataan tehtaiden määrä.

Solad Foodsin konseptina on alustatalous, jolla voidaan tehdä irtikytkentä maataloudesta. Teknologia kuulostaa niin edistykselliseltä, että ihmiset saattavat ostaa tuotetta vaikkei se edes maistuisi miltään. Ja miksi pitäisikään maistua, turha siihen on lisätä haitaillisia lisäaineita.

Massamarkkinoille päästäkseen tuote tarvitsee kuitenkin jonkun veturituotteen jonka avulla ratsastetaan aallonharjalla ihmisten tietoisuuteen. Käsitteenä ilmastonmuutosruoka on kyllä nerokas. Pitäisi olla helppoa markkinoida tuotetta jota voidaan markkinoida sanoilla irtikytkentä maataloudesta, eläin- ja kasvikunnasta. Silti lopputuote on lähes pelkkää proteiinia. Teknisesti prosessi on yksinkertainen. Sähköllä tuotettuun vetyäkaasukupliin lisätään hiilidioksidia jonka organismeista syntyy proteiinibakteereja. Prosessi on jatkuva. Mikrobit kasvavat ja niitä poistetaan kesken tuotannon keskeyttämättä prosessia. 

Solar Foods on mukana ratkaisemassa ihmiskunnan tulevaisuuden haastavia ruoantuotannon ongelmia. Enää tarvitaan EU-lupa jotta organismia voidaan kutsua sallituksi ravinnoksi ja alkaa jalostaa myytäväksi ruuaksi. Alustavasti suunniteltuja myyntituotteita ovat keksit, leivät, proteiinijuomat ja valmisruokien osana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valikoituja Tutustustumisleikkejä

Opetusta muotoilemassa - muistiinpanoja ja ideoita

Taiteen Sulattamo