Työn opinnollistaminen eli TOPI


Työn opinnollistaminen korkeakoulussa tarkoittaa sitä että opintojaksoja muovataan työelämän tarpeisiin sopiviksi.

Työn opinnollistamisen työkalujen ja alakohtaisten ratkaisujen kautta opiskelijoiden tyytyväisyys opintoihin lisääntyy, kiinnittyminen työelämään paranee ja korkeakoulusta työelämään siirtyminen helpottuu.

Topi-asiaan vihkiytymättömän kannattaa tutustua Toteemiin ja Verkkovirtaan.

Työn opinnollistamis-hankkeen tavoitteet:


1) kehittää uusia toimintamalleja opintojaksojen muovaamiseen työelämää paremmin palveleviksi.

2) ankkuroida työn opinnollistaminen opiskelumuodoksi korkeakouluissa 

3) tehostaa ja järkeistää työharjoittelua

4) parantaa koulutuksen ja työn siirtymävaiheita ja tehostaa oppimisprosessia

5) auttaa opiskelijoita keskittymään työelämän tarpeisiin ja siten yhä hyödyllisempiin oppijaksoihin

6) sitouttaa työelämä ja yritykset mukaan hankkeeseen

Työn opinnollistamisen kolme tulokulmaa


Työn opinnollistamisen voi olla opiskelijalähtöistä jolloin opiskelija osoittaa korkeakoululle osaamisen jonka hän on hankkinut työtä tekemällä. Tällöin jokin opintojakso voidaan mahdollisesti hyväksyttää jolloin opiskelija voi keskittyä paremmin häntä hyödyntäviin opintojaksoihin jotka palvelevat paremmin työelämän tarpeita.

Opinnollistamisen voi olla työpaikkalähtöistä, jolloin organisaatio haluaa saada työntekijöilleen tutkintoon johtavan koulutuksen tasoista opetusta. Työntekijät ovat hankkineet kokemuksen pitkän työuran ja työpaikkakoulutuksen aikana ja voivat opinnollistamisen kautta virallistaa osaamisensa. Elinkeinoelämän ja julkisen sektorin organisaatiot voivat räätälöidä ammattikorkeakoulujen kanssa työntekijöilleen kehittämis-urapolun, joka tähtää amk-tutkinnon suorittamiseen työpaikkapainotteisesti.

Kolmanneksi opinnollistaminen voi olla korkeakoululähtöistä jolloin korkeakoulu tarjoaa mahdollisuuden suorittaa osan opintojaksoista esim. työelämäprojekteissa.

Osoittaa korkeakoululle osaamisen jonka hän on hankkinut työtä tekemällä. Tällöin jokin opintojakso voidaan mahdollisesti hyväksyttää jolloin opiskelija voi keskittyä paremmin häntä hyödyntäviin opintojaksoihin jotka palvelevat paremmin työelämän tarpeita.

Verkkovirtahankkeen tuloksena:

1. Korkeakouluilla on toimivat työkalut ja toimintaympäristöt työn opinnollistamiselle ja joustaville työharjoittelumuodoille

2. Opinnollistaminen antaa opiskelijoille entistä joustavammat mahdollisuudet kerryttää opintopisteitä

3. Opiskelijoiden tyytyväisyys opintoihin ja ohjaukseen kasvaa

4. Työelämään kiinnittyminen korkeakouluopintojen aikana lisääntyy, mikä nopeuttaa siirtymistä korkeakouluista työelämään

5. Työmarkkinoille sijoittumisen osuvuus paranee

Verkkovirta-hankkeen ja työn opinnollistamisen työkaluja ja tiedonlähteitä:

Opi työssä -opas
Verkkovirta-esite
Kolme kulmaa opinnollistamiseen, josta seuraava kaaviokuva:



Opinnollistamisen sanastoa:


Osaamisen suunnitelma: Opiskelija tekee suunnitelman osaamisen kehittämisestä työssä opetussuunnitelman mukaisten osaamistavoitteiden ja henkilökohtaisten tavoitteidensa pohjalta. Tehdään sopimus työssä oppimisesta (opettaja, opiskelija ja työnantaja).

Osaamisen tunnistaminen: Pyritään havaitsemaan työssä oppimisen kautta hankitut tiedot, taidot ja asenteet. Miten opiskelija kuvaa työtään ja työtehtävissään tarvittavaa osaamista? Miten hän tekee näkyväksi sekä työtä tekemällä että tavoitteellisessa henkilöstökoulutuksessa hankkimaansa osaamista?

Osaamisen osoittaminen: Miten opiskelija peilaa työtä tekemällä hankkimaansa osaamista koulutuksen tavoitteisiin, osoittaa osaamisensa ja itsearvioi sitä suhteessa tutkinnon osaamistavoitteisiin, arviointikriteereihin ja työn osaamisvaatimuksiin? Osaamisen osoittamisessa yhdistyvät tietoperusta, käytännön kokemus ja oman osaamisen reflektointi.

Osaamisen arviointi: Miten opiskelija, työelämän edustaja ja opettaja arvioivat opiskelijan osaamisen vastaavuutta tutkinnon osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin? Tähän voi kuulua myös kollegan, opiskelijatoverin tai opiskelijaryhmän antama palaute.

Osaamisen tunnustaminen: Miten opiskelijan työssä hankitulle osaamiselle annetaan virallinen asema, eli miten se opintopisteytetään ja luetaan osaksi tutkintoa?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valikoituja Tutustustumisleikkejä

Opetusta muotoilemassa - muistiinpanoja ja ideoita

Taiteen Sulattamo