Henkilökohtainen kehittymissuunnitelma (HEKS)

TAUSTANI:
Tietotekniikan DI, oppimassa opettamista koska työelämässä ja elämässä on hyödyllistä osata opettaa toisia. Sillä ei ole suurta merkitystä oletko opettaja, kouluttaja, projektipäällikkö tai vain työryhmän yksi työntekijä. Asiat edistyvät kun osaat järkevästi jakaa oppimaasi siten, että toisetkin hyötyvät siitä.

Tämänhetkinen pedagoginen osaamiseni on keskitasoa. Jos kurssi on hyvin valmisteltu, tasoni on hyvä, jos kurssi on  huonosti valmisteltu tasoni on huono. Ei missään tapauksessa erinomainen joten kehitystarvetta löytyy. Opetushistoriani on varsin lyhyt ja käsittää kahden vuoden ATK-taitojen pienryhmäopetusta.

Minulla ei ole työyhteisöä verkko-opiskelua lukuunottamatta. Haluan oppia opettamista, koska siitä on hyötyä työelämässä, harrastuksissa ja arjessa. Taidosta opettaa on hyötyä kaikessa kommunikoinnissa.

Haluan oppia motivoimaan kanssaihmisiä ja opiskelijoita. Tavoitteena on oppia motivoimaan ja innostamaan ihmisiä. Se vaatii huolellista suunnittelua ja persoonallista otetta ja eläytymistä. Se vaatii erityisesti sitä, että olet itse motivoitunut. Jos et ole motivoitunut, kukaan ei sinusta motivoidu.

Pedagogisen käyttöteoriani tärkein lähde on kurssi, kurssin aineisto ja siihen liittyvä opetus, tehtävät, oppituntien aiheet, harjoitteet, harjoitustehtävät ja mielenkiintoiset kotitehtävät. 

Tavoitteena on oppia vuoden aikana erilaisia opetus- ja motivoimistekniikoita. Jos joidenkin oppilaiden eteneminen tapahtuu odotettua nopeammin, pitäisi tarvittaessa pystyä motivoimaan heitä lisätehtävien avulla ja täten lisäämään heidän oppimista muita häiritsemättä. Valinnaiset lisätehtävät ja harjoitteet ovat vain yksi turvakeino. Ne eivät saa kuitenkaan aiheuttaa painetta muissa opiskelijoissa, joten lisätehtävien kanssa pelatessa täytyy olla malttia ja pelisilmää nähdä milloin niistä on hyötyä ja milloin niistä on enemmän haittaa. Kokonaisuus ei saa kärsiä. Joissain tapauksissa lisätehtävät saattavat aiheuttaa enemmän kaaosta kuin yhteiseen suuntaan puhaltamista. Lisätehtävät saattavat eriyttää eri tahtiin oppivia oppilaita toisistaan.

MITEN OPINTOJEN AIKANA OSOITAT PEDAGOGISTA OSAAMISTA JA ITSEARVIOINTITAITOJASI?
Toivoisin voivani rakentaa jonkin verkko-kurssin ohjelmointiin liittyen. Siitä olisi hyötyä monella tapaa. Oppisi itse ohjelmoimaan paremmin ja oppisi opettamaan ohjelmointia.
Itsearviointitaitoja pitää tarkastella oppimisen kautta. Vertaisryhmä voi olla ehkä tukena arvioinnissa.

MILLAISET SISÄLLÖT JA MILLAINEN TOIMINTA TUKISI OMAA KEHITTYMISTÄSI OPINTOJEN AIKANA?
Opetussisältöjen suunnittelu, kurssien rakentaminen, tarinallinen opetus, mielenkiintoisten kotitehtävien ja harjoitustöiden suunnittelu.

Oppilaat kyselevät toisinaan kysymyksiä, jotka ovat opetettavan kurssin ulkopuolisia asioita, siksi opettajan pitäisi osata kurssialue vielä opetettavia asioita laajemmin. Tämä ei ole kuitenkaan aina mahdollista ajankäytöllisistä syistä tai aihealueen laajuuden vuoksi, mutta ongelmiin pitäisi osata löytää vastaus tai ainakin opastaa opiskelijat vastaavien esimerkkien pariin etsimään itse ratkaisua laajempaan ongelmaansa.

Ongelmanratkaisutaidot ovat siis arvokkaita opetettaessa mitä tahansa asiaa, mutta etenkin perehdyttäessä monimutkaisiin tietoteknisiin ongelmiin, ohjelmointiprobleemoihin ja ohjelmistoteknisiin ratkaisuihin.

MILLAISIA KEHITTYMISTEHTÄVIÄ HALUAT SISÄLLYTTÄÄ OPINTOIHISI, MITEN NE KÄYTÄNNÖSSÄ TOTEUTAT JA MITEN AIKATAULUTAT NE?
Tavoitteena on rakentaa useampia kurssikokonaisuuksia eri aihepiireihin liittyen. Esim. Python-ohjelmointi, pelisuunnittelu ja kirjoittamiskurssi voisivat olla erilaisia kokonaisuuksia.


MITEN TOTEUTAT OSAAMISKANSIOSI?
Kirjoittamalla toteutuneista projekteista, kursseista ja oppimastani pedagogisista taidoista ja keinoista. Lisäksi kirjoittamalla havaintoja opintoretkistä eri koululaitoksiin.

Blogiin on tarkoitus tulla sopivasti tekstiä ja tarvittaessa aihealueeseen liittyvää kuvitusta. Videot jätän nuoremmille, luulisin. Mutta turha sitäkään on täysin poissulkea.


Pedagogisesti kehityn parhaiten jos opettelen hyvin opetettavan asian. Se lisää opettamiseen niin paljon tehokkuutta, että itse pedagogiikka sujuu paremmin. Haluaisin siis opiskella pedagogiikkaa suunnittelemalla erilaisia kursseja ja opetusmateriaalia. Perusmateriaalin lisäksi tavoitteena on keksiä joitain uusia motivoivia tapoja oppia asioita. Haluaisin laatia kursseja lähinnä itseä hyödyttävistä asioita kuten ohjelmoinnista ja muista IT-aiheista. Mahdollisesti voisin suunnitella kursseja kirjoittamisesta, pelisuunnittelusta ja kevyestä peliohjelmoinnista. Lisäbonuksena voisi olla joku lautapelien suunnittelukurssi. Mutta nämä ovat vain ideaalimaailman ideoita. Joku lyhyt ohjelmointikurssi olisi jo hyvä alku.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valikoituja Tutustustumisleikkejä

Opetusta muotoilemassa - muistiinpanoja ja ideoita

Taiteen Sulattamo