1. havainnointi: Haagan auto-amis


Vierailimme ke 15.8.2018 Stadin ammattioppilaitoksessa Ilkantiellä. Siellä opiskelee yli 600 oppilasta erilaisia auto-alan tutkintoja. Oppilaista noin 150-200 on työssä oppimisessa merkkikorjaamoissa tai pienillä autopajoilla. Työssä oppijoilla on joko koulutussopimus tai oppisopimus, josta saa jo palkkaakin.

Ammatillisen koulutuksen reformiuudistus mahdollistaa nopeutetun valmistumisen. Aiemmin 3 vuotta oli kaikille yhteinen valmistumisaika. Nykyisin useimmat opiskelevat 2.5 vuotta, tosin nopeimmat valmistuvat 1.5 vuodessa. Motivaatio kasvaa kun opintoihin panostamisesta on konkreettista hyötyä. Pitkittynyt valmistuminen on hyvin poikkeuksellista.

1) Havaintoja opetusmenetelmistä

-Tehokas ja mukava ilmapiiri.
-Opinnoissa etenemisen mukaan vaihtuvat liikennevalo-värit excelissä (punertava, keltainen, vihreä)
—open kommentti: alussa kaikilla ryhmän aloittaneille on keltainen ja kun usealle alkaa tulla vihreä, niin ryhmäpaineen kautta muidenkin opiskelu tehostuu. Ryhmäpaine on hyödyllinen.

-Opiskelijat ottavat kuvia eri työvaiheista ja opiskelevat niiden avulla työprosessia.
-Opiskelijat perehtyvät usein youtube-videoiden avulla korjausmenetelmiin. Autonvalmistajan omilta videoilla voidaan esitellä työvaiheittain korjauksen eri työvaiheet.

-Osa opiskelijoista oli jo kokeneita työntekijöitä. He ovat jo hyvin perehtyneet omassa maassaan työn tekniseen puoleen, mutta todistus puuttuu joten lainsäädännön vuoksi joutuvat opiskelemaan suomessa hyväksyttävän autoasentajan todistuksen.

-Maahanmuuttajat ovat ehkä osin tämänkin syyn vuoksi motivoituneempia. He tietävät ja osaavat jo paljon, heiltä puuttuu vain se tutkintotodistus. (Sukulaisella saattanut olla autokorjaamo ja he ovat olleet siellä työssä tai harjoittelussa)

S2-suomi toisena kielenä (opiskelijat pääasiassa Irakista)
-kielitaitovaatimus A1 jotta pääsee edes aloittamaan opiskelun. Jos ei osaa, joutuu ensin opiskelemaan suomen kieltä joka on opetuskieli.

Suomen kielitutkintojen tasot:
-perustasot A1 ja A2
-itsenäisen kielenkäyttäjän tasot B1 ja B2
-taitajan tasot C1 ja C2
Valmistuneen kielivaatimus on B1.

Työssäoppimisen suurin hyöty tulee siitä, että mennään työssäoppimiseen ja sillä tavalla löydetään uusi tulokulma oppimiseen. Tiedetään mitä pitää osata kun opiskelut loppuu ja työelämä kutsuu. Tiedetään minkä osa-alueiden oppimista tulee lisätä ja kuinka tärkeitä tiettyjen asioiden osaaminen on. Mitä tarvitsee osata kun on valmis? Tällöin työssäoppimisen tehostaa opiskelua!

2) Vuorovaikutus opettajan ja oppilaiden välillä?
-toimiva systeemi, esim. jarruope paransi opiskelijoiden työergonomiaa omalla esimerkillä menemällä kumarassa auton alle ja kysymällä onko tämä oikea ergonominen työasento. Tämän jälkeen opiskelijat nostivat tunkilla auton korkeammalle ja paransivat työasentoa.

JARRURASTI
Jarrujen säätö. Oppilaat kävivät opettajan johdolla jarrujen asennusta, levypaksuuksia ja ruuvien kiristysmomentteja.
Ykkösrastilla oli jarrunesteen lisäystä. Opettaja oli täsmällinen. Lyhyitä kolmen sanan ohjeita. “Paine, kiinni ja mikä se kolmas olikaan?”

Poninhäntä-ope sanoi että hän lähettää viestejä whats-upilla ja snap-chatilla. Peli on menetetty jos pysyy vain vanhoissa opetusmenetelmissä. Vanhempien opettajien on siis syytä opiskella nuorten suosimia viestintätekniikoita. Osalle teistä voisin tuoda jopa oman autoni korjattavaksi”, hän kehuu lopuksi nimeämättä ketään.

TYÖSALIRASTI
Yhdellä työsalin rastilla opiskelijat havaitsivat, että autossa on jokin vika. Ohjaaja ei kertonut mikä vika oli vaan oppilaiden piti se itse selvittää.

-Yrittivät selvittää ongelmaa asteittain paikallistamalla missä vika on tai ei ole ja tarkentamalla paikkaa kun vian kohde löytyy => ongelmalähtöinen ongelmaratkaisu, pitää keksiä itse ratkaisu. Opettaja ei auta, eikä kerro suoraan ongelmaan vastausta. Jos edistystä ei tapahdu yhtään ja oppimistilanne jumiutuu, johdattelee oikeaan suuntaan.

=> Oppilaat saivat selville että bensapumpussa on vika

3) Oppilaiden reaktiot opetukseen?

Kulttuuriset erot?
-Kun ope kysyy ymmärsitkö, erilaisen kulttuuritaustan ihminen saattaa vastata ymmärtävänsä tai nyökätä ymmärtämisen merkiksi vaikkei juuri mitään ole tajunnutkaan. Kulttuurierot estävät toisinaan kielteisen vastauksen.

Kielen vaikea ymmärtäminen saattaa toisinaan aiheuttaa vaaratilanteita: mm: moottori oli pudonnut hallin lattialle. Onneksi kukaan ei loukkaantunut.

Miksi kulttuurierot estävät toisinaan kielteisen vastauksen? -Pelätään kasvojen menettämistä. Joissain kulttuureissa on parempi salata tietämättömyytensä. Näitä piirteitä on hyvin vaikea muuttaa, mutta jatkuvasti tulisi rohkaista avoimeen viestintään ja rehelliseen kommunikointiin.

Tyttöopiskelija: On mukava tulla aamulla kouluun. Ei ole yhtään koulukiusaamista.

4) Kiinnitä huomio ei-aktiivisiin oppilaisiin ja mieti, miten saisit heidät aktivoitumaan

Opetuksen työväline:
-läsnäolo ja kuuntelu
-opiskelijoiden tukeminen

LISÄHUOMIOT RASTIKIERROKSILTA:
1) Eka haastateltu opettaja:
Ryhmässä 36 oppilasta joista vuorollaan puolet suomenkielen opetuksessa. Maahanmuuttajataustaiset opiskelijat ovat motivoituneempia. Loput 18 oli jaettu työsaliin eri rasteille, rasteilla oli siten keskimäärin 6 opiskelijaa.

Haalarit päällä ei hypätä autoon vaan pitää hakea suojapuku jos siirtää korjattavaa autoa. Iltapäivällä yksi ryhmistä oli 10 hengen opetusryhmä joka oli selvästikin liian suuri. Tällöin osa jää hieman sivummalle varsinaisesta oppimisesta.

Osaamisen näyttäminen työpaikoilla: jos ei sovellu työpaikkaan, näyttö oppilaitoksessa (auto-amiksessa)

Reformin vuoksi opettajien työt ovat lisääntyneet, mutta kaikki tämä palvelee oppimista. Toisinaan vaivaa kiire, valitti muutama opettajista.

“Hyvällä ilmalla opiskelijat saattavat olla mielummin rannalla kun taas sadesäällä ovat mielummin koulussa.”
“Opiskelijoille ei helpolla anneta “kenkää” koska määrärahat riippuvat opiskelijoiden määrästä.”

PAJARASTI:
Katosta laskeutuvat imurimaiset laitteet eli pakokaasuimurit varmistavat ettei hallitilaan tule liikaa myrkyllisiä pakokaasuja.

Miten suuri osa hakijoista pääsee kouluun sisälle?
-Lähes kaikki hakijat pääsevät sisään.
-1/20 jää alalle???  (Voiko olla näin pieni prosentti?)

HARJOITTELUN MINIMIMÄÄRÄ:
1 vuosi: 4-8 viikkoa työssäoppimista
2 vuosi: 10 viikkoa työssäoppimista
3 vuosi: 10 viikkoa työssäoppimista

REFORMIN tarkoituksena on tehostunut tutkintoon valmistuneiden määrä ja nopeampi aikataulu.
-auttaa työllistymään nopeammin

Reformin tuoman uudistuksen myötä saattaa olla esim. noin 100 opiskelijaa, joita opettaa viiden opettajan tiimi, joille oppilaat on jaettu suhteellisen tasaisesti. Tiimi suunnittelee yhdessä opetuksen ja ohjauksen

Koulutuspäällikköjä on enää 2 kpl. He eivät enää päätä opetusryhmistä vaan tiimi päättää.

K: Kuka tekee henkilökohtaistamisen opiskelijalle?
V: Yksi valittu opettaja

Knoppitieto: Joulukuun 14. päivä tilastokeskus tarkastaa kuinka moni valmistunut on edelleen työelämässä. Tiedon avulla mm. työssä edelleen olevien vanhat opinahjot voi saada lisärahoitusta koska ovat onnistuneet kouluttamaan työelämään soveltuvan ammattilaisen.

**
Extra kierroksen aikana tutuksi tulivat mm. metallistyösali, peltipuoli, korikorjaamo sekä automaalauspuoli

Raskasajoneuvo => hyötyajoneuvo (hyöty-nimi herättää positiivisempiä mielikuvia)

LISÄHUOMIOITA:
Toisinaan maahanmuuttajille autojen sallitut kulutuspinnat saattavat aiheuttaa hämmennustä. Joissain maissa renkaat käytetään loppuun, ei siinä mittailla kulutuspintoja. Suomen lain mukaiset kulutuspinnat: kesärenkaat 1.6 mm. ja talvirenkaat 3.0 mm.

KULTTUURIEN EROISTA:
-Yhteisölliset kulttuurit (kasvojen menetys) -vanhemmilla ja auktoriteeteillä on iso kunnioitus
-Yksilölliset kulttuurit (uskalletaan helpommin sanoa oma mielipide)

AMMATTIKOULU = AMIS
AMMATTIKORKEAKOULU = AMK
KOIRANLUU = kallistuksenvakaajan vaimentajatanko.
Jokaisen renkaan jousitukselle on oma koiranluu.

Kommentit

  1. Olet kirjoittanut varsin yksityiskohtaisia havaintojasi seuraamistasi opetustilanteista. Rohkaisen sinua vielä viemään ajattelua seuraavalle tasolle. Miksi opettaja toimi, kuten toimi? Mikä opettajan toiminnassa, pedagogisissa ratkaisuissa erityisesti edisti opiskelijoiden oppimista, mikä ei? Miten teoria ja käytäntö nivoutuivat yhteen työelämäpedagogiikassa? Tämänkaltaisia asioita voisit tarkastella seuraavilla havainnointikerroillasi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valikoituja Tutustustumisleikkejä

Opetusta muotoilemassa - muistiinpanoja ja ideoita

Taiteen Sulattamo